Samozaposlitve - novi programi šele prihodnje leto

Samozaposlitve - novi programi šele prihodnje leto

Samozaposlitve - novi programi šele prihodnje leto

15. 07. 2014

Država bo šele prihodnje leto predstavila nov ukrep spodbujanja samozaposlitev.

Kmalu nove subvencije v znesku pet tisoč evrov za starejše brezposelne; novi program tudi za mlade.

Država bo šele prihodnje leto predstavila nov ukrep spodbujanja samozaposlitev. A drugače od subvencij za samozaposlitev, ki so se podeljevale brezposelnim do konca minulega leta, bo nov program namenjen le mladim, znesek finančne spodbude pa ne bo za vse enak.

Po odpravi pet tisoč evrov subvencije za brezposelne, ki ustanovijo espe, se letos izvaja le program Podjetno v svet podjetništva. Država je sicer že v začetku leta obljubila kombinacijo tega programa in spodbud, a se bo začetek izvajanja novega programa zamaknil v prihodnje leto. Za podjetniške ideje bosta skrbela tako ministrstvo za delo kot gospodarsko ministrstvo. Čeprav je država prejšnji program subvencij za samozaposlitev ocenila kot uspešen, je anketa pokazala, da se je slaba polovica brezposelnih za samozaposlitev odločila iz nuje.

Od subvencij do posojil

Zato bo novi program v prihodnjem letu po usposabljanju brezposelnih predvideval različne stopnje sofinanciranja oziroma oblike podpore pri ustanavljanju podjetij - denimo finančne podpore v obliki nepovratnih ali povratnih sredstev, olajšav, vračil, tehnične podpore v obliki storitev in kompetenc. Še vedno bo najpomembnejša ocena perspektivnosti.

Štiri mesece na minimalcu, nato skok v podjetništvo

Medtem ko so bile subvencije za samozaposlitev namenjene vsem brezposelnim, je program Podjetno v svet podjetništva usmerjen samo k mladim brezposelnim do dopolnjenega 35. leta. Dodaten pogoj je tudi višja ali visoka stopnja izobrazbe. Program se izvaja na regionalnih agencijah, s čimer želijo regijam omogočiti, da pospešijo nastajanje novih podjetij in v domačem okolju zadržijo mladi kader in ideje.

Cilj programa je podjetniško usposabljanje mladih. Ko se ti vključijo v program, pridobijo nova znanja, spretnosti in veščine, pogosto pa tudi prve delovne izkušnje. Gre za spremembo mišljenja pri brezposelnih, namesto čakanja na ustrezno delovno mesto se oseba aktivira in sama ustvarja svoje zaposlitvene možnosti.

Delo poteka v skupinah po deset udeležencev, ki v štirih mesecih pod vodstvom mentorjev razvijejo poslovno idejo, pripravijo poslovni načrt za ustanovitev podjetja in se usposabljajo za podjetniško kariero ali večjo zaposljivost. V tem času so zaposleni z minimalno plačo.

Polovična uspešnost

Letos naj bi se v program Podjetno v svet podjetništva vključilo 360 mladih - konec julija ga konča prvih 120 udeležen­cev -,­ predvidevajo pa, da se jih bo dobra tretjina po koncu usposabljanja v letu dni samozaposlila, ustanovila podjetje ali se zaposlila pri drugih delodajalcih. Na voljo je okoli 4,7 milijona evrov. Lani je bilo v ta program vključenih 250 mladih, od teh pa se jih je do danes zaposlilo ali samozaposlilo 141.

Zavod za zaposlovanje je sicer pred nedavnim objavil nova razpisa za ljubljansko in podravsko regijo.

Nove subvencije za zaposlitev starejših

Ministrstvo pa z zavodom za zaposlovanje zdaj pripravlja program za spodbujanje zaposlovanja starejših oseb iz vzhodnega dela države. Podjetja bodo lahko za leto dni trajajočo zaposlitev brezposelnega, starega vsaj 50 let, dobila pet tisoč evrov subvencije. V program naj bi se vključilo več kot 750 starejših brezposelnih.

Sveži denar za pridobivanje prvih izkušenj

Pripravljajo pa tudi program za pridobivanje prvih delovnih izkušenj mladih. Program je namenjen povezovanju izobraževanja in potreb trga dela, s spodbujanjem pridobivanja prvih delovnih izkušenj terciarno izobraženih mladih z izpopolnjevanjem za konkretno delovno mesto. Namenjen bo mladim do 29. leta, ki so prijavljeni v evidenci brezposelnih, izvajal se bo večinoma v prihodnjem letu. Na voljo bo okoli pet milijonov evrov za vključitev okoli 800 mladih brezposelnih za leto dni.

Nazaj