Nagrajenci 5. Slovenskega foruma inovacij

Nagrajenci 5. Slovenskega foruma inovacij

Nagrajenci 5. Slovenskega foruma inovacij

03. 12. 2010

V okviru slavnostne otvoritve 5. Slovenskega foruma inovacij je v četrtek, 2. decembra 2010 potekala tudi slavnostna podelitev nagrad najboljšim v posamezni kategoriji.

V okviru slavnostne otvoritve 5. Slovenskega foruma inovacij je v četrtek, 2. decembra 2010 potekala tudi slavnostna podelitev nagrad najboljšim v posamezni kategoriji.

5. Slovenski forum inovacij

PRVA KATEGORIJA: Najboljši inovativni proizvod podjetja

  • Prijavitelj: KRKA, d.d., Novo mesto, veliko podjetje
  • Naslov: Orodisperzibilne farmacevtske oblike
  • Avtorji: Vesna Krošelj, Miha Vrbinc, Jožica Guštin in Veronika Štangelj

Inovacija naslavlja sodobne farmacevtske oblike – orodisperzibilne tablete, ki vsebujejo zdravilno učinkovino, poliole in specifično kombinacijo super-razgrajeval. Takšna sestava omogoča, da se tablete v stiku s slino hitro raztopijo v manj kot 15 sekundah, zato jih lahko jemljemo brez vode, kjerkoli in ob vsaki priložnosti. Bolniki take tablete lažje požirajo, zaradi prijetnega okusa pa tudi bolje sodelujejo pri zdravljenju, kar je predvsem pomembno za pediatrične, geriatrične in paciente z motnjami centralno-živčnega sistema. Tehnološki postopek, po katerem se proizvajajo omenjene tablete, je preprost in stroškovno učinkovit ter prijazen okolju.

DRUGA KATEGORIJA: Najboljša inovativna storitev podjetja

  • Prijavitelj: Intelius d.o.o., mikro, malo ali srednje podjetje
  • Naslov:  Flowr
  • Avtorji:  Davorin Gabrovec, Matjaž Lipuš, Vlada Petrović, Gašper Vidovič, Jure Čuhalev

Flowr je spletna storitev za skupinsko sodelovanje v podjetjih. Zgrajen je po vzoru Facebook-a. Flowr omogoča kolaboracijo znotraj podjetja. Inovacija predstavlja pomemben napredek na področju komuniciranja znotraj podjetja, zlasti z vidika prihranka časa in gradnje interne baze znanja. Inovativnost prijave je predvsem v navezavi na računalništvo v oblaku. Koncept delitve slik, datotek in spletnih virov ter njihovega komentiranja pa je realiziran z veliko mero posluha za potrebe poslovnega okolja. Flowr uporablja že več kot 4000 podjetij po vsem svetu, uvrstil pa se je tudi v finale letošnjega European Venture Summita.

TRETJA KATEGORIJA:  Najboljši inovativni proizvod inovatorjev in razvojno raziskovalnih inštitucij

  • Prijavitelj: Univerza v Ljubljani - Fakulteta za strojništvo
  • Naslov:  SusCryMac - SISTEM KRIOGENEGA ODREZAVANJA KOT TRAJNOSTNA ALTERNATIVA KONVENCIONALNIM ODREZOVALNIM PROCESOM
  • Avtorji:  Franci Pušavec, Janez Kopač

Industrija v odrezovalnih procesih še vedno splošno uporablja hladilno mazalna sredstva na bazi olj, čeprav so izjemno škodljiva zdravju in okoljsko sporna. Avtorja sta razvila inovativni sistem dovoda kriogenega medija v rezalno cono. Z omogočanjem kontinuiranega dovoda tekočega dušika pri temperaturi -196°C in dejstvu 78% prisotnosti dušika v dihanem zraku, predstavlja izum doseganje povsem čistega procesa odrezavanja brez uporabe okolju škodljivih emulzij oz. olj. Poleg tega sistem omogoča znižanje stroškov obdelave ob hkratnem izboljšanju performans procesa oz. izdelka. Glede na široko področje uporabe, ima rešitev velik tržni potencial. V svetovnem merilu ima zelo malo konkurence. Rešitev je v fazi prototipa in že zaščitena s patentom.

ČETRTA KATEGORIJA: Najboljša inovativna storitev inovatorjev in razvojno raziskovalnih inštitucij

  • Prijavitelj:  inovator Žiga Ramšak, CGS Plus, d.o.o.
  • Naslov:  Metoda najboljšega prileganja cestne osi in vzdolžnega profila geodetskim posnetkom
  • Avtorji:  Žiga Ramšak

Metoda najboljšega prileganja cestne osi in vzdolžnega profila geodetskim posnetkom je inovativen algoritem, ki omogoča samodejen izris osi na osnovi podanega zaporedja točk. Inovacija je zelo uporabna pri rekonstrukcijah obstoječe cestne infrastrukture oz. kjer potrebujemo podatke o prvotni geometriji osi, ki ne obstajajo več. Metoda najboljšega prileganja omogoča izris osi v enem koraku, kar pomeni bistvene časovne prihranke v procesu projektiranja. Funkcija je uspešno vgrajena v programe  Plateia, Ferrovia in tudi v Autodeskov produkt AutoCAD Civil 3D. Največja prednost pred konkurenco je v uporabnosti, ker omogoča vgraditev rešitve v različne produkte in prilagoditev različnim področjem.

PETA KATEGORIJA:  Najboljši inovativni poslovni model

  • Prijavitelj: Svetloba d.o.o., mikro, malo ali srednje podjetje
  • Naslov: Energijsko varčni sistemi industrijske razsvetljave REFLECTA
  • Avtorji: Tine Alex Vrtačnik, mag. Aljoša Huber

S poslovnim modelom REFLECTA lahko podjetja prihranijo nad 50% električne energije za razsvetljavo, znatno znižajo stroške vzdrževanja in izboljšajo kakovost svetlobe, ki dolgoročno ne degradira. Poslovni model je edinstven zaradi koncepta »vse na enem mestu« in je referenčni primer, kako uspešno zagnati novo podjetje za razvoj produkta, ki je konkurenčen v svetovnem merilu, ter na ta način ustvariti nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo. Poslovni model že uporabljajo podjetja, kot so Toyota, Peugeot, Citroën, Geberit, Alples, Fructal, Litostroj, SIP in Duropack.

Nazaj