Novi zdravstveni prispevek je lahko dodaten strošek za delodajalca

Novi zdravstveni prispevek je lahko dodaten strošek za delodajalca

Novi zdravstveni prispevek je lahko dodaten strošek za delodajalca

02. 02. 2024

Objavljeno: Saop d.o.o., 23. 1. 2024, www.minimax.si

S 1. januarjem 2024 je začel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-T, Uradni list številka 78/2023), ki uvaja obvezni zdravstveni prispevek (OZP) za vse zaposlene in samozaposlene osebe, ki so zavezane k plačilu prispevkov za socialno varnost, in hkrati ukinja prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Obvezni zdravstveni prispevek se bo obračunaval mesečno, prvič pa bo obračunan v mesecu februarju 2024 za januarske dohodke.

Višina obveznega zdravstvenega prispevka se bo usklajevala enkrat letno, in sicer 1. marca z rastjo povprečne bruto plače v Republiki Sloveniji v preteklem letu po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije. Za obdobje od januarja 2024 do februarja 2025 znaša 35 EUR mesečno.

Kako novi prispevek vpliva na izplačevanje plač oziroma na strošek delodajalca?

Obračun plače na podlagi neto zneska v pogodbi o zaposlitvi je ne samo zapleten matematični podvig, ampak je tudi pravno sporen, saj se v tem primeru bruto I, ki je osnova za obračun prispevkov, računa »nazaj« na podlagi končnega neto zneska plače.

Več o tem

Nazaj