Nova brošura EEN: Podpora za slovenska podjetja na tujih trgih

Nova brošura EEN: Podpora za slovenska podjetja na tujih trgih

Nova brošura EEN: Podpora za slovenska podjetja na tujih trgih

29. 08. 2024

Vir in informacije: Enterprise Europe Network (EEN), 9. 8. 2024, https://een.si/

Izšla je nova brošura "Enterprise Europe Network" (EEN) v Sloveniji, ki ponuja celovit pregled storitev in priložnosti, ki jih mreža EEN nudi malim in srednje velikim podjetjem (MSP) pri širitvi na mednarodne trge. Brošura je brezplačno dostopna in je namenjena vsem slovenskim podjetjem, ki želijo izkoristiti priložnosti, ki jih ponuja največja poslovna podporna mreža na svetu.

Podpora slovenskemu gospodarstvu

Brošura predstavlja ključne storitve, ki jih mreža EEN nudi slovenskim podjetjem. Med njimi so svetovanje pri dostopu do financiranja, iskanje mednarodnih partnerstev, tržne raziskave, zaščita intelektualne lastnine in podpora pri inovacijah. EEN deluje po načelu "no wrong door", kar pomeni, da podjetja lahko dostopajo do celotnega spektra storitev ne glede na to, pri katerem od nacionalnih partnerjev vstopijo.

Birgit Weidel, vodja oddelka za inovacijske ekosisteme pri EISMEA – Izvajalski agenciji Evropskega sveta za inovacije in MSP, v uvodnem nagovoru brošure izpostavlja pomen mreže pri spodbujanju rasti in internacionalizacije MSP-jev ter poudarja, da so zgodbe o uspehu dokaz učinkovite podpore, ki jo mreža nudi podjetjem.

Zgodbe o uspehu

Brošura vsebuje številne primere uspešnih slovenskih podjetij, ki so s pomočjo EEN uspela prodreti na tuje trge. Med njimi je podjetje LOTRIČ Meroslovje, ki je z inovativnimi rešitvami uspelo vstopiti na trg Bližnjega vzhoda, ter podjetje Frigotransport Pišek & HSF, ki je okrepilo svojo prisotnost na hrvaškem trgu. Prav tako je predstavljeno podjetje eAvio, ki je z brezpapirno pilotsko kabino in brezpapirnim vodenjem podjetij v avio industriji uspelo vzpostaviti poslovna sodelovanja v Belgiji, Danski in na Nizozemskem.

Vloga konzorcijskih partnerjev

Pomemben del brošure je tudi predstavitev konzorcijskih partnerjev mreže EEN v Sloveniji. Vsak partner prispeva svoje strokovno znanje in izkušnje, kar omogoča celovito podporo podjetjem. Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije nudita ključne storitve na področju internacionalizacije in podpore malim gospodarstvom. Regionalna razvojna agencija za Podravje – Maribor, Univerza v Mariboru in Univerza na Primorskem prispevajo k povezovanju raziskovalnih institucij in podjetij, medtem ko Institut "Jožef Stefan" in SPIRIT Slovenija zagotavljata inovacijsko podporo in dostop do mednarodnih poslovnih priložnosti.

Pogled v prihodnost

S to brošuro želi SPIRIT Slovenija slovenskim podjetjem predstaviti vse prednosti, ki jih ponuja mreža EEN. Z omrežjem partnerjev po vsem svetu EEN odpira vrata do novih trgov, nudi dragocene nasvete in podpira podjetja pri vsakem koraku njihovega potovanja v svet mednarodnega poslovanja.

Aleš Ogorevc, podjetniški svetovalec in nacionalni predstavnik za komunikacijo pri projektu EEN, v brošuri poudarja: "S strokovnim znanjem in omrežjem partnerjev po vsem svetu slovenskim podjetjem odpiramo vrata do novih trgov, jim nudimo dragocene nasvete in jih podpiramo pri vsakem koraku njihovega potovanja v svet mednarodnega poslovanja."

Brošura je v digitalni različici na voljo na spletu, v tiskani obliki pa pri vseh konzorcijskih partnerjih mreže EEN.

Nazaj