Tudi na letošnjem MOSu Stičišče znanosti in gospodarstva

Tudi na letošnjem MOSu Stičišče znanosti in gospodarstva

03. 09. 2024

Vir in informacije: STA, 22. 8. 2024, www.sta.si

V okviru Mednarodnega sejma obrti in podjetništva (Mos), ki bo septembra potekal v Celju, bo tudi letos na ogled Stičišče znanosti in gospodarstva. Na njem bodo na enem mestu predstavljene vrhunske tehnologije, inovacije in izdelki z različnih področij, so sporočili ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Projekt bo letos osredotočen na področje mikro, bio in nanotehnologij, bionike ter vesoljskih tehnologij. V stičišču bodo potekale predstavitve novih tehnologij, novih tehnoloških procesov, visokotehnoloških inovacij ter novodobnih poklicev in sodobnih izobraževalnih programov.

Svoje delo in znanstvena dognanja bodo predstavile ključne slovenske raziskovalne in izobraževalne institucije ter visokotehnološka podjetja, s čimer želijo na ministrstvu predstaviti dosežke slovenske znanosti ter spodbuditi intenzivnejše sodelovanje med znanstveno in gospodarsko sfero. Predstavitve bodo letos osredotočene tudi v smeri digitalizacije, digitalne transformacije, novih poslovnih modelov in Industrije 4.0, prihajajoče Industrije 5.0 in Družbe 5.0.

Izjemno pomembna bo predstavitev mednarodnega projekta Hybrid Neuro, v okviru katerega na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (FERI UM) pod vodstvom Aleša Holobarja raziskujejo integracijo bionskih sistemov v 3D modelu človeka.

Predstavili bodo tudi bionsko glavo kot tehnološko platformo in izdelek ter 3D digitalni dvojček GreenTwin. Gre za inovativno 3D platformo, ki ne glede na lokacijo uporabnika omogoča napredno vizualizacijo, spremljanje in nadzor celotnega proizvodnega procesa v resničnem času s podatki o rabi energije in ogljičnem odtisu, kar izboljša sprejemanje odločitev in operativno učinkovitost.

Letos bosta v okviru stičišča prvič sodelovala Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (Aris) in Inštitut informacijskih znanosti Maribor (Izum). Izum bo predstavil slovenski knjižnični informacijski sistem (Cobiss) in informacijski sistem raziskovalne dejavnosti (Sicris), delili pa bodo tudi informacije o superračunalniku Vega, enem najbolj priljubljenih računalniških sistemov v Evropi,.

Letos bodo v sklopu stičišča poleg FERI UM, Arisa ter Izuma sodelovali še Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Kemijski inštitut, Institut Jožef Stefan, Slovensko inovacijsko stičišče evropsko gospodarsko interesno združenje (SIS EGIZ), Center odličnosti Namaste in Nanocenter, SPRIP Zdravje in medicina ter Visoka strokovna šola za bioniko na Ptuju.

Povezali se bodo tudi s številnimi visokotehnološkimi podjetji, kot so Skylabs, Inea, Makro team, Dobre rešitve, PS iz Logatca, Miel Elektronika, RLS, Bucik, odcepljena podjetja Mycol, NANOTUL in številni drugi.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj