Vlada potrdila izhodišča Zakona o lastniški zadrugi delavcev

Vlada potrdila izhodišča Zakona o lastniški zadrugi delavcev

16. 07. 2024

Objavljeno: Ministrstvo za solidarno prihodnost, 10. 7. 2024, www.gov.si

Vlada je 10. julija 2024 potrdila izhodišča za pripravo novega Zakona o lastniški zadrugi delavcev, s katerim se bo uredilo področje lastništva zaposlenih tudi pri nas. Lastništvo zaposlenih je v slovenskih podjetjih že prisotno, vendar ni sistemsko urejeno, zaradi česar se delnice ali deleži podjetij kupujejo individualno in z upokojevanjem ali odhodom zaposlenih pogosto prenašajo izven podjetja.

Z novo zakonodajo želijo urediti sistem vzpostavljanja in ohranjanja delavskega lastništva prek odkupa delnic ali deležev od zunanjih lastnikov ali lastnikov, ki se upokojujejo in odhajajo iz podjetja, ter sistem vključevanja novih zaposlenih v lastništvo podjetja. Nov zakon bo možnost vzpostavitve sistema lastništva zaposlenih olajšal tudi vsem ostalim podjetjem, ki bodo v tem prepoznala dodano vrednost zase in za svoje zaposlene. Z vpeljavo lastniške zadruge kot nove pravne osebe bo urejen tudi mehanizem reševanja nasledstva podjetij, to je podjetij, katerih lastniki se upokojujejo, nimajo pa naslednikov, ki bi podjetje prevzeli ter s tem zagotovili, da ostane v lokalni lasti in nadaljuje politiko poslovanja, ki podpira ohranitev delovnih mest v lokalnem okolju.

Jedro zakona in tudi njegov smisel bodo predstavljale različne oblike stimulacije, ki bodo spodbujale razvoj predlagane sheme delavskega lastništva po vzoru drugih razvitih držav (ZDA, Velika Britanija (VB), Kanada), ki imajo to področje že urejeno ter ta način lastništva podjetij precej bolj razvit in razširjen.

Več o tem

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj