Javni razpis URE in razogljičenje v industriji (Investicija D »Energetska učinkovitost in razogljičenje gospodarstva«, Komponenta 17 »REPowerEU« (C5 K17) NOO)

Javni razpis URE in razogljičenje v industriji (Investicija D »Energetska učinkovitost in razogljičenje gospodarstva«, Komponenta 17 »REPowerEU« (C5 K17) NOO)

16. 07. 2024

Objavljeno: Uradni list RS, Št. 57, Datum: 12. 7. 2024, Stran: 1793

Namen razpisa: Namen javnega razpisa je spodbujanje naložb v ukrepe učinkovite rabe energije in razogljičenje v industriji, s čimer se doseže prihranke pri porabi energije in zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov (v nadaljevanju: TGP).

Spodbude za izvedbo projektov bodo prispevale k ciljem pobude REPowerEU, in sicer k zmanjšanju odvisnosti od fosilnih goriv ter k pospeševanju zelenega prehoda, z izboljšanjem energetske učinkovitosti, razogljičenjem in povečanjem rabe obnovljivih virov energije (v nadaljevanju: OVE). Prav tako bodo spodbude prispevale k uresničevanju ciljev Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta Republike Slovenije 2030 (v nadaljevanju: NEPN 2030).

Cilj razpisa: Cilj javnega razpisa je podpreti najmanj 22 projektov podjetij, ki se osredotočajo na:

  • investicije za učinkovito rabo energije v industriji, vključno z investicijami v energetsko učinkovitost industrijskih stavb, katerih učinki bodo merljivi v smislu prihrankov končne energije (npr. vgradnja učinkovitih elektromotornih pogonov, krmilno-regulacijske opreme, uvajanja sistemov upravljanja z energijo, menjava proizvodnih naprav in opreme za energetsko učinkovitejše delovanje, izboljšanje sistemov ogrevanja in hlajenja, razsvetljava, izolacija idr.) in/ali
  • investicije za razogljičenje oziroma zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov iz industrijskih dejavnosti preko diverzifikacije energentov, ki pomenijo elektrifikacijo proizvodnih procesov, uvajanje in rabo OVE in/ali uporabo novih tehnoloških rešitev, uporabnih v proizvodnih procesih podprtega podjetja (npr. obnovljivi vodik), katerih učinki bodo merljivi po učinkih znižanja emisij TGP in znižanja porabe fosilnih virov energije v primarni energiji in/ali
  • investicije v hranilnike električne in/ali toplotne energije, katerih učinki bodo merljivi v smislu količine inštaliranih moči (MW) in kapacitet shranjevanja (MWh) hranilnikov.

Predmet razpisa: Predmet javnega razpisa je sofinanciranje stroškov izvedbe investicijskih projektov podjetij z namenom učinkovite rabe energije in razogljičenja v industriji za pospešitev zelenega prehoda in povečanja odpornosti.

Več o tem

Pogoji za sodelovanje: Več o pogojih najdete tukaj.

Vrednost razpisa: Okvirna skupna višina sredstev, ki so na razpolago za izvedbo predmetnega javnega razpisa, je do 42.170.000,00 EUR.

Razpisnik: SPIRIT Slovenija, javna agencija za spodbujanje investicij, podjetništva in internacionalizacije

Rok: Rok za oddajo vloge je 15. 10. 2024.

V primeru povečanja sredstev bodo v okviru spremembe javnega razpisa v Uradnem listu RS lahko določeni tudi dodatni roki za oddajo vlog.

Dodatne informacije: Dodatne informacije v zvezi s pripravo prijav in pojasnila k razpisni dokumentaciji so prijavitelju dosegljivi na podlagi pisnega zaprosila, posredovanega na e-naslov: repower@spiritslovenia.si.

Vprašanja na zgornji naslov morajo prispeti najkasneje deset delovnih dni pred iztekom roka za oddajo vlog. Agencija bo objavila odgovore na vprašanja najkasneje tri delovne dni pred iztekom roka za oddajo vlog, pod pogojem, da je bilo vprašanje posredovano pravočasno. Vprašanja, ki ne bodo pravočasna, ne bodo obravnavana. Objavljeni odgovori na vprašanja bodo postali sestavni del razpisne dokumentacije. Vprašanja in odgovori bodo javno objavljeni na spletnem naslovu: www.spiritslovenia.si.

Agencija v odgovorih na vprašanja ne tolmači velikosti potencialnih končnih prejemnikov, intenzitete pomoči in ostalih podatkov, ki se nanašajo na konkretnega potencialnega prijavitelja ali konkreten projekt.

Vprašanja in odgovori bodo objavljeni na spletni strani, zato bodite pri postavljanju vprašanj previdni, da v njih ne razkrivate morebitnih osebnih podatkov, poslovnih skrivnosti in drugih podatkov, ki ne smejo biti javno objavljeni.

Agencija bo predvidoma organizirala informativne dneve. Datumi in druge informacije o informativnih dnevih bodo objavljeni na spletnem naslovu: www.spiritslovenia.si.

Potencialni prijavitelji bodo o vseh novostih sproti obveščeni preko spletne strani: www.spiritslovenia.si.

Razpisna dokumentacija: Razpisna dokumentacija je objavljena na spletni strani agencije: www.spiritslovenia.si.

Več: Več o pogojih najdete tukaj.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj