Pobuda Saudove Arabije Vizija 2030 ustvarja številne priložnosti za tuja podjetja

Pobuda Saudove Arabije Vizija 2030 ustvarja številne priložnosti za tuja podjetja

18. 06. 2024

2 0
Koristnost članka
2 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Izvozno okno, 14. 5. 2024, www.izvoznookno.si

Vizija 2030 - dolgoročni načrt diverzifikacije

Gospodarstvo Saudove Arabije je v fazi preobrazbe, saj izvaja reforme za zmanjšanje odvisnosti od nafte, diverzifikacijo virov dohodka in povečanje konkurenčnosti.

Gospodarstvo Saudove Arabije je največje na Bližnjem vzhodu in 17. največje na svetu.

V gospodarstvu prevladuje naftni sektor, vendar bo dolgoročni načrt diverzifikacije, Vizija 2030, ponudil številne naložbene priložnosti za lokalna in tuja podjetja.
Pobuda za gospodarsko diverzifikacijo Vizija 2030, ki se je začela že leta 2016, je namenjena zmanjšanju odvisnosti države od nafte in razvoju različnih sektorjev, tako storitvenih kot industrijskih.

Politične, institucionalne in finančne reforme Vizije 2030, skupaj z znatnimi naložbami javnega investicijskega sklada Saudove Arabije, ustvarjajo priložnosti za tuja podjetja v vseh industrijskih sektorjih, vključno s sektorjem obnovljivih virov energije, transportom, zdravstvenim varstvom, napredno tehnologijo, vesoljsko tehnologijo, IKT, infrastrukturo in turizmom.

Vlada bo za vlaganje v projekte Vizije 2030 uporabila javni investicijski sklad (PIF, hitro rastoči državni premoženjski sklad kraljevine) in skušala spodbuditi večjo udeležbo zasebnega sektorja v proizvodnji, turizmu, rudarstvu in obnovljivi energiji.

Na trgu Saudove Arabije bodo v prihodnjih letih nastajale pomembne priložnosti za številne poslovne sektorje

Po postopnem zmanjševanju sektorjev, zaprtih za tuje naložbe, ter sprejetju novega zakona o tujih naložbah leta 2022, ki je poenostavil postopke in znatno zmanjšal birokratske omejitve, obstajajo možnosti za tujo udeležbo v skoraj vseh panogah.

EIU napoveduje, da bo gospodarstvo Saudove Arabije v letu 2024 beležilo rast v višini 2 %, po -0,8 % padcu v letu 2023.

V letih 2025-2028 bo gospodarska rast močnejša, k čemur bo prispevalo skromno okrevanje proizvodnje nafte, naraščajoča proizvodnja zemeljskega plina in vse večji prispevek nenaftnih sektorjev, kot so turizem, proizvodnja in logistika.

Država ima razmeroma premožno in mlado prebivalstvo. Povpraševanje je raznoliko, od blagovnih znamk luksuznega blaga pa do nizkocenovnega uvoza iz Azije.

Pandemija Covid-19 je leta 2020 močno zmanjšala BDP na prebivalca, a je že leta 2021 prišlo do okrevanja, nato pa v letu 2022 in 2023 do še močnejšega odboja. EIU napoveduje, da se bo BDP na prebivalca do leta 2027 povečal na približno 70.000 USD.

Program gradnje stanovanj bo povečal povpraševanje po izdelkih za gospodinjstvo. EIU ocenjuje, da se bo število prebivalcev v državi leta 2027 povečalo na 39 mio. Stopnja oblikovanja gospodinjstev je visoka, kar povečuje povpraševanje po beli tehniki, pohištvu in avtomobilih. Napredek pri programu za povečanje števila cenovno dostopnih stanovanj bo še okrepil ta trend, prav tako kot cilj Vizije 2030, da se lastništvo stanovanj do leta 2030 poveča na 70 %, s 47 % leta 2017.

Širjenje prebivalstva bo skupaj z naraščajočimi povprečnimi dohodki še naprej spodbujalo povpraševanje po infrastrukturi in storitvah, zlasti telekomunikacijah in tehnologiji, stanovanjih, zdravstvu in izobraževanju, komunalnih in finančnih storitvah, pri čemer se pričakuje veliko povpraševanje po storitvah, skladnih s šeriatskimi zakoni. Šeriatsko pravo so islamske smernice, ki pomagajo muslimanom doseči visoke moralne standarde in etične kodekse v družbi.

Trg informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT) Saudove Arabije predstavlja 4,1 % BDP države in je največji in najhitreje rastoči trg v regiji Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Del Vizije 2030 je tudi digitalna preobrazba, s pomočjo e-trgovine, digitalnega izobraževanja, digitalnega zdravja, pametnih mest, nacionalnih podatkov in e-uprave. Ključne priložnosti vključujejo kibernetsko varnost, storitve v oblaku, umetno inteligenco in internet stvari (IoT).

Kljub mladi populaciji se bodo javni in zasebni izdatki za zdravstveno varstvo povečali, saj se prebivalci Saudove Arabije soočajo z boleznimi obilja, kot je na primer sladkorna bolezen.

Ker se povečuje populacija mladih, se bo povečalo tudi povpraševanje po zasebnem izobraževanju. Večje število družin srednjega razreda si bo lahko privoščilo zasebno šolanje.

Blagovna menjava s Slovenijo

Slovenija je imela s Saudovo Arabijo v letu 2023 za 1.132 mio EUR blagovne menjave, kar državo uvršča na 21. mesto najpomembnejših trgovinskih partneric Slovenije. Največ Slovenija v Saudovo Arabijo izvozi farmacevtskih proizvodov, pri uvozu pa so v ospredju mineralna goriva.

Viri: Factiva, The Economist Intelligence Unit

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj