Primeri zavajanja v postopkih zaščite industrijske lastnine - pazljivost pri plačevanju taks

Primeri zavajanja v postopkih zaščite industrijske lastnine - pazljivost pri plačevanju taks

28. 05. 2024

Vir in informacije: Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine, 10. 5. 2024, www.gzdbk.si

Gospodarska zbornica Slovenije obvešča, da so bili v zadnjem obdobju seznanjeni, da prijavitelji in imetniki pravic industrijske lastnine (npr. blagovne znamke) pogosto prejmejo zahteve za plačilo za različnih storitev od subjektov ali podjetij v zvezi s pravicami industrijske lastnine (npr. vpis v register blagovnih znamk, objava blagovne znamke v publikaciji), katerih glavni namen je zavajanje.

Zaradi videza takih zahtevkov za plačilo je vidno, kot da prihajajo neposredno s strani uradov za intelektualno lastnino ali drugih subjektov. Ponovno opozarjajo, da temu ni tako in gre za zavajanje. V postopkih zaščite industrijske lastnine so relevantni le dopisi, katerih pošiljatelj je Urad Republike Slovenije za industrijsko lastnino ali Urad Evropske unije za industrijsko lastnino.

Iz pravnega vidika dodajajo, da v takšnih primerih velja načelno stališče, da v primerih zavajajočega oglaševanja pogodba sploh ne nastane, saj ni skladnosti volj (soglasja) obeh strank za sklenitev pravnega posla. Kljub temu pa opozarjajo, da ste pri plačilu zahtevanega zneska izjemno previdni in da brez predhodne preverbe ne izvedete plačila, saj gre lahko za enega izmed primerov goljufije.

Vir: Pravna služba GZS

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj