S 1. julijem ugoden začetek podjetništva

S 1. julijem ugoden začetek podjetništva

26. 06. 2013

Vir in informacije: Finance, 12. 6. 2013, www.finance.si, Avtor: Stane Petavs

Od 1. julija bo ob prvem vpisu v poslovni register mogoče uveljavljati delno oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

To spodbudo za podjetništvo prinaša novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2).

Samozaposleni bodo za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje:

  • v prvih 12 mesecih poslovanja oproščeni plačila prispevka zavarovanca za Zpiz in prispevka delodajalca v višini 50 odstotkov,
  • v naslednjih 12 mesecih pa 30 odstotkov zneska prispevka.

Razliko bo prispeval državni proračun. Olajšava velja le za prvi vpis v poslovni register, torej oseba, ki je že imela odprt s. p. in ga je pozneje zaprla, do nje ni upravičena. Ne izključuje pa se s subvencijo za samozaposlitev. Podjetnik začetnik lahko torej izkoristi obe spodbudi.

Postopek registracije s. p. lahko začnete že tri mesece pred dejanskim začetkom poslovanja. Referentu točke VEM poveste, kdaj julija želite vaše podjetje vpisati v register podjetij. Vendar v tem času vloga miruje, zato prihodnji podjetnik ne more nadaljevati postopkov, denimo na banki odpreti računa, saj še ni vpisan v poslovni register.

Vračilo prispevkov

Delodajalci bodo od 1. julija za osebe, ki niso dopolnile 26. leta starosti, in matere, ki skrbijo za otroka do tretjega leta starosti, ko se prvič zaposlijo za nedoločen čas in ostanejo pri istem delodajalcu v zaposlitvi nepretrgoma najmanj dve leti, lahko uveljavili vračilo prispevkov:

  • za prvo leto zaposlenosti v višini 50 odstotkov,
  • drugo leto pa v višini 30 odstotkov prispevkov delodajalca.

Vračilo prispevkov delodajalcu je možno, če niso bile uveljavljene kakšne druge olajšave (davčne olajšave za zaposlovanje). Delno vračilo ne velja za prispevke delavca.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj