Svetovni dan intelektualne lastnine letos v znamenju ciljev trajnostnega razvoja

Svetovni dan intelektualne lastnine letos v znamenju ciljev trajnostnega razvoja

30. 04. 2024

Vir in informacije: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino, 26. 4. 2024, www.gov.si

26. aprila 2024 obeležujemo svetovni dan intelektualne lastnine, ki letos v ospredje postavlja intelektualno lastnino, ki na inovativen način prispeva k reševanju glavnih izzivov, s katerimi se sooča človeštvo, in pripomore k bolj zdravim, varnejšim in udobnejšim življenjem ljudi in družbe kot celote.

Septembra 2015 je bila na Vrhu Organizacije združenih narodov (OZN) o trajnostnem razvoju sprejeta Agenda za trajnostni razvoj do leta 2030 (Agenda 2030) in njenih 17 ciljev trajnostnega razvoja (vsebina v angleščini), ki so nujen poziv k ukrepanju vseh držav v okviru globalnega partnerstva. Agenda 2030 je zgodovinski dogovor in zaveza mednarodne skupnosti za odpravo revščine, zmanjševanje neenakosti, zagotovitev napredka ter zaščite okolja za sedanje in bodoče generacije. Vendar napredek pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja do leta 2030 zaostaja. Pri izzivih, s katerimi se soočamo, pa sta človeška iznajdljivost in inovativnost tisti, ki nam bosta omogočili, da jih dosežemo in uspemo.

Intelektualna lastnina je močan katalizator za inovacije in ustvarjalnost. Je osrednjega pomena za reševanje globalnih izzivov, s katerimi se soočamo in ima ključno vlogo pri izboljšanju življenjskih pogojev in varovanju našega planeta. Uravnotežen sistem intelektualne lastnine spodbuja in nagrajuje inovatorje, ustvarjalce in podjetja za njihovo delo ter zagotavlja, da ima družba koristi od njihove ustvarjalnosti in iznajdljivosti. Na interaktivnem orodju WIPO (vsebina v angleščini) in v posebni izdaji publikacije WIPO Magazine (vsebina v angleščini) je predstavljenih več informacij o povezavi med pravicami intelektualne lastnine in spodbudnih, konkretnih primerih iz sveta (tudi Slovenije).

Več o tem

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj