Kaj morate po novem vedeti o blagajniških programih

Kaj morate po novem vedeti o blagajniških programih

04. 06. 2013

Objavljeno: Finance, 30. 5. 2013, www.finance.si, Avtor: Tanja Smrekar Iskrić

Po 1. juliju ne smete imeti programov, ki brišejo račune in sledi

Davčni inšpektorji že pripravljajo poostrene nadzore: če boste imeli po 1. juliju v uporabi blagajniški program, ki omogoča brisanje računov in zakrivanje sledi, boste lahko kaznovani tudi z 250 tisoč evri. Pod najbolj natančnim drobnogledom bodo verjetno gostinci.

Po prenovljenem zakonu o davčnem postopku podjetja in podjetniki, ki poslujete z gotovino, ne smete imeti računalniških programov ali strojne opreme, ki omogoča poznejše spreminjanje podatkov brez sledi. Kaznovani bodo tudi programerji oziroma proizvajalci, dobavitelji in vzdrževalci takšnega programa.

Kakšne bodo kazni

Zakon je bil spremenjen že 1. januarja, a bo prepoved začela veljati šele sredi leta, ko bo začel veljati pravilnik o zahtevah za računalniške programe. Ta pravilnik pa določa, da mora računalniški program ali elektronska naprava, ki jo zavezanec za davek uporablja za izdajanje računov pri gotovinskem poslovanju, zagotavljati hrambo izvornih podatkov o izdanih računih in njihove poznejše spremembe.

Globa bo tako lahko izdana že, če davčna uprava sporni program najde, ne glede na to, ali so bili podatki sploh spremenjeni. Denarne kazni bodo za samostojne podjetnike znašale do 70 tisoč evrov, za večja podjetja pa tudi do 250 tisoč evrov. Poleg tega bo morala globo plačati tudi odgovorna oseba, in sicer od 1.500 do 10 tisoč evrov.

Kako bo potekal pregled

Podjetnik bo moral davkarjem v postopku davčnega nadzora predložiti izpis podatkov o izdanih računih, in sicer v treh delovnih dneh po prejetju zahteve. Čas se na pisno zahtevo zavezanca lahko podaljša največ za pet delovnih dni.

Lahko pa se zgodi, da vas bo inšpektor obiskal tudi »na terenu«. Torej, prišel bo k vam v lokal, skupaj z informatikom z davčne uprave bosta presnela vse podatke in program. Računalniški strokovnjaki bodo potem videli, ali uporabljate prepovedani program za brisanje sledi ali ne. Če ga, bo najbrž obisk z davkarije dobil tudi vaš dobavitelj programa, ki bo - če bo po 1. juliju takšne programe še ponujal - tudi kaznovan.

Kaj pa, če nimate računalniške blagajne?

Tudi če za izdajanje računov nimate računalniškega programa in če izdajate račune še na stari, klasični blagajni »na trak«, lahko pričakujete poostrene nadzore inšpektorjev. Kako pa vas bodo inšpektorji preverjali?

  • na terenu bodo še vedno preverjali, ali ste izdane račune tudi prijavili;
  • zahtevane podatke boste morali predložiti v obliki izpisa kontrolnega traku registrske blagajne na papirju.

Programi, ki izpolnjujejo zakonske zahteve in torej ne omogočajo brisanja brez sledi, stanejo od 200 do 300 evrov. Če imate več blagajn, je cena višja.

Vprašanja in odgovori v zvezi z zahtevami za računalniške programe za izdajanje računov

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj