Koliko državnega denarja bo letos na voljo za posojila

Koliko državnega denarja bo letos na voljo za posojila

15. 01. 2013

Vir in informacije: Finance, 2. 1. 2013, www.finance.si, Avtor: Lana Dakić

Na Slovenskem podjetniškem skladu bodo ponudili za skoraj četrtino več denarja kot lani

Po pričakovanju bank bodo letos podjetja še vedno najbolj potrebovala kratkoročna posojila za premostitev likvidnostnih težav.

Slovenski podjetniški sklad (SPS) za podjetja letos pripravlja za slabih 134 milijonov evrov sredstev iz ugodnih posojil, garancij SPS za zavarovanje bančnih posojil in subvencij.

Že konec prejšnjega leta so objavili nov razpis za mikroposojila do vrednosti 25 tisoč evrov. Zanje lahko zaprosijo izključno mikro in mala podjetja, skupaj s samostojnimi podjetniki, ki imajo najmanj enega zaposlenega. Prvi denar s tega razpisa bo podjetjem odobren že v začetku tega leta, skupaj pa je na voljo pet milijonov evrov.

Za inovacije 48 milijonov evrov

Tako kot lani bodo tudi letos na voljo garancije za bančna posojila za tehnološko inovativne projekte s subvencijo obrestne mere. Razpis je namenjen podjetjem z novimi naložbami. V razpisu, ki je bil objavljen lani, je na voljo 38 milijonov evrov, skupaj s tem, ki ga pripravljajo zdaj, pa bo na voljo približno 48 milijonov evrov.

Za nakup tehnološke opreme 20 milijonov evrov

Predvidoma februarja bo SPS objavil razpis za subvencije za zagon inovativnih podjetij, predvidoma v vrednosti 0,8 milijona evrov, marca pa se obeta tudi razpis subvencij za nakup nove tehnološke opreme, predvidoma v vrednosti 20 milijonov evrov. Na skladu so visokotehnološka podjetja s potencialom hitre rasti in prodorom na globalni trg spomnili tudi na možnost za pridobitev kapitalskega vložka pri kateri izmed družb tveganega kapitala. V registru, ki je objavljen na spletnih straneh gospodarskega ministrstva, je trenutno deset aktivnih družb tveganega kapitala, v katere je z 49-odstotnim deležem vstopila država.

Za posojila z večletnim moratorijem 10 milijonov evrov

SPS se z gospodarskim ministrstvom dogovarja za objavo neposrednih posojil z večletnim moratorijem, ki bi bila namenjena predvsem podjetjem, ki so že prejela subvencijo SPS za zagon ter ki uspešno nadaljujejo razvoj in rast. Razpis bo objavljen predvidoma do aprila, ponudili pa bodo za približno deset milijonov evrov takšnih posojil.

Za garancije klasičnih posojil 30 milijonov

Za klasična podjetja bo podpora osredotočena na garancije za zavarovanje bančnih posojil, ki poleg ugodnejšega zavarovanja znižujejo tudi stroške kreditiranja. Letos bo na voljo predvidoma 30,5 milijona evrov. V sodelovanju z regionalnimi shemami pa načrtujejo tudi pogarancije za zavarovanje bančnih posojil v vrednosti 0,3 milijona evrov.

Na SID banki večina kreditiranja prek poslovnih bank

SID banka bo letos največ denarja namenila za financiranje malih in srednjih podjetij, predvsem za projekte in naložbe s področja razvoja, raziskav in inovacij, okoljskih projektov, konkurenčnega podjetništva, internacionalizacije in projektov, ki pripomorejo k regionalnemu razvoju.

Večina denarja bo podjetjem na voljo prek razpisov poslovnih bank, pri tehnološko-razvojnih projektih pa bodo podjetja lahko pridobila dolgoročno posojilo neposredno pri SID banki po nižji obrestni meri od običajne tržne, zato bodo ta posojila imela status državne pomoči (vrednost tega programa je 150 milijonov evrov).

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj