Kako poslovati v Egiptu

Kako poslovati v Egiptu

21. 08. 2012

Vir in informacije: http://podjetnistvo.finance.si/, 12. 8. 2012, Avtor: Špela Mikuš

Za slovenske izvoznike je Egipt tradicionalno pomemben trg, zdaj se tja vrača tudi mednarodna konkurenca.

V Egiptu se po arabski pomladi in boju za oblast med Muslimansko bratovščino in vojaškimi generali, med katerimi so še vedno neskladja, gospodarstvo vrača v stare tirnice. Zakonodajno oblast v Egiptu ima v rokah vojska, junija izvoljeni predsednik Mohamed Mursi pa obljublja velike spremembe na gospodarskem, političnem in družbenem področju. V zraku je skepticizem nad novimi razmerami, ki so za lokalno prebivalstvo tudi ekonomsko zaostrene. Kriza prinaša priložnosti najpogumnejšim, da prehitijo množično konkurenco politično zavezniških držav, ki bo prišla, ko bodo razmere stabilnejše. Vstop na trg pa je dolgotrajen in zahteven.

Najdite si lokalnega agenta

Na egiptovski trg je težko vstopiti brez lokalne pomoči. Če podjetje v Egiptu odpre svoje predstavništvo, lokalni agent sicer formalno ni potreben, vendar dober poznavalec lokalnega trga in panoge lahko veliko pomaga. To je lahko podjetje ali pa agent.

Priključite se lahko tudi poslu že uveljavljenih slovenskih posrednikov. Za povezavo pa lahko izkoristite tudi podjetniško naravnane mešane (slovensko-egiptovske), v Egiptu živeče zakonske skupnosti, ki jih ni malo.

Kako do lokalnega agenta

Lokalnega agenta si v Egiptu lahko najdete po različnih poteh. Najdete ga lahko prek individualnih poslovnih in institucionalnih stikov, z egiptovskimi in tudi slovenskimi poslovneži. Druga pot je prek organiziranih poslovnih srečanj v Sloveniji in Egiptu.

Prilagodite se lokalni poslovni kulturi

Ko načrtujete obiske, morate spoštovati lokalne verske, kulturne ter poslovne navade in pravila. Čas ramazana recimo narekuje zadržane poslovne aktivnosti. Med najpomembnejšimi dejavniki za uspešen posel so medosebni odnosi. Posel pride pozneje, po pridobitvi osebnega zaupanja, zato se pripravite na daljša pogajanja, kot so značilna za evropske kulture. Sklepanje posla obrodi prve sadove šele po nekaj letih intenzivnega navezovanja in negovanja dobrih poslovnih odnosov. Za ohranjanje tega zaupanja pa so odločilni osebni stiki in redni obiski.

Zaželena sta medicinska oprema in kakovostno blago

Ceneno in nekakovostno blago – tako za industrijsko rabo kakor tudi za končnega porabnika – iz Kitajske v Egiptu ni več zaželeno. V Egiptu največ možnosti za uspeh podjetja in podjetniki s področij medicinske opreme in zdravil, barv in lakov, gradbenih materialov, strojev in opreme, surovin za živilsko industrijo in inženiring.

Egipt je priložnost za mala in srednja podjetja

Egipt priložnosti ne ponuja le večjim podjetjem, ampak imajo tam morda celo boljšo priložnost mala in srednja. Kar 98 odstotkov vseh podjetij v Egiptu je malih in srednjih. To pomeni, da so velike možnosti sodelovanja s tujimi podjetji primerljivih velikosti. Starejši poslovneži imajo do Slovencev pozitiven odnos že zaradi sodelovanja Jugoslavije v gibanju neuvrščenih, zdaj pa je cenjeno, da je Slovenija v EU.

Več poslovnih informacij o Egiptu najdete na spletni strani Izvoznega okna.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj