Vi povejte, koliko ga potrebujete, oni ga zberejo namesto vas

Vi povejte, koliko ga potrebujete, oni ga zberejo namesto vas

17. 07. 2012

Vir in informacije: http://cekin.si/, 12. 6. 2012

Če ste prepričani, da imate dobro idejo, vam ni treba čakati, da se bo odprlo nebo, izkoristite lahko tudi možnosti, ki jih nudijo nove oblike komunikacije.

Z izrazom "crowdfunding" se označuje skupinsko sodelovanje ljudi, ki s skupnimi močmi in sredstvi finančno podprejo dobro idejo drugega posameznika ali organizacije. Ta način financiranja se je v tujini uveljavil pri financiranju dobrodelnih, glasbenih, umetniških in novinarskih projektov, v zadnjem času pa na tak način podporo iščejo tudi start-up podjetja. Crowdfounding strani, na katerih lahko predstavite svoje ideje, rastejo kot gobe po dežju. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj tistih, na katerih je odziv največji.

Kickstarter

Kickstarter naj bi bila največja tovrstna spletna stran. Ponašajo se s tem, da je preko strani posameznikom in podjetjem uspelo zbrati že več milijon evrov. Posebnost strani pa je, da mora vsak predstavljeni projekt zbrati zastavljeno količino denarja ali pa ostane brez vsega. Torej če potrebujete 10.000 evrov, potencialni vlagatelji pa vas podprejo le s 5.000 evri, ne dobite nič. V primeru, da vam uspe, vam stran zaračuna 5-odstotno provizijo.

MicroVentures

Stran MicroVentures je za razliko od strani, ki podpirajo tudi kulturne, umetniške in humanitarne projekte, namenjena zgolj iskanju poslovnih investitorjev. Ima tudi investicijski sklad, ki je trenutno vreden 3 milijone dolarjev oziroma 2,4 milijona evrov. Ob predložitvi svoje ideje morate na njihov račun nakazati 100 dolarjev, v primeru, da najdete investitorja, ki bo vašo idejo podprl, si MicroVentures lasti še desetodstotno provizijo.

RocketHub

RocketHub je spletna stran namenjena tistim, ki potrebujejo 'gorivo' za svoje projekte. Računajo osem odstotkov provizije, ne glede na to, koliko denarja v resnici potrebujete za izvedbo, pa vam nakažejo vse, kar boste uspeli zbrati, saj na ta sredstva gledajo kot na podporo projektu.

33needs

33needs išče in promovira poslovne projekte, ki iščejo rešitve za največje probleme naše družbe. Pomaga pri iskanju sredstev za socialne podjetnike in podjetja ter poslovne ideje, ki imajo socialno noto. V ospredju so kategorije: planet, izobrazba, družba, zdravje in trajnostni razvoj.

Appbackr

Appbackr je v resnici veleprodaja spletnih in mobilnih aplikacij. Tisti, ki podprejo vašo aplikacijo, lahko po znižani ceni nakupijo večje število izvodov, ki so namenjeni nadaljnji nadaljnji prodaji. Razvijalec tako dobi denar, podpornik pa zasluži s preprodajo (seveda, če je aplikacija uspešna).

IndieGoGo

IdieGoGo ponuja vsem, ki menijo, da imajo dobro idejo, orodja za izgradnjo lastne kampanje. Kategorije, ki so na voljo, so: igričarstvo, film, dizajn, izobrazba, mobilne in spletne tehnologije. Platforma je združljiva s Twitterjem in Facebookom in ostalimi socialnimi omrežji. Ne glede na to, koliko denarja zberete, ga nakažejo na vaš račun, obdržijo le štiriodstotno provizijo.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj