Podjetnicam začetnicam finančna spodbuda, usposabljanje in mentorstvo

Podjetnicam začetnicam finančna spodbuda, usposabljanje in mentorstvo

20. 10. 2020

2 1
Koristnost članka
2 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: SPIRIT Slovenija, javna agencija, 15. 10. 2020, www.spiritslovenia.si

Pretekli teden je svoje poslovne modele pred komisijo uspešno predstavilo 56 podjetnic začetnic, ki so se prijavile na "Natečaj za pridobitev finančnih spodbud za najboljši poslovni model in njegovo predstavitev podjetnic začetnic 2020," ki ga je objavila javna agencija SPIRIT Slovenija. Predstavitve so v skladu z navodili in priporočili NIJZ potekale na ustrezni razdalji in v manjših skupinah.

Uspešne predstavitve pred komisijo, sestavljeno iz predstavnikov Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, so bile pogoj za pridobitev finančne spodbude v višini 3.000,00 EUR za lažji začetek samostojne poslovne poti.

Na natečaj so se lahko prijavile podjetnice začetnice, ki so v letu 2020 registrirale svoje podjetje in uspešno zaključile usposabljanje ABC podjetništva, ki ga je organiziral SPIRIT Slovenija. S tem smo želeli podjetnicam začetnicam omogočiti stabilnejši začetek poslovne poti, pa tudi spodbuditi inovativnost in tržno usmerjenost poslovnih modelov.

Sprva smo nameravali podpreti le 35 najboljših poslovnih modelov, vendar pa smo se zaradi situacije Covid-19 skupaj z ministrstvom odločili, da podpremo vseh 56 prijavljenih podjetnic, ki bodo uspešno izpolnile vse razpisne pogoje.

Poleg končne finančne spodbude so bile podjetnice deležne 50-urnega brezplačnega usposabljanja ABC podjetništva, ki je bilo obvezno za prijavo na natečaj, in 3-urnega brezplačnega individualnega mentoriranja s strani mentorjev, strokovnjakov s področja podjetništva v Sloveniji.

Veseli smo, da se je kljub neugodnemu epidemiološkemu stanju predstavitev uspelo udeležiti vseh 56 zdravih podjetnic, ki so si resnično zaslužile začetno spodbudo. Tudi naslednje leto nameravamo objaviti podoben natečaj in upamo, da bomo podprli še več začetniških zgodb podjetnic.

Javna agencija SPIRIT Slovenija že vse od leta 2016 izvaja aktivnosti za podjetnice. Tako je do leta 2018 intenzivno spodbujal brezposelne ženske s terciarno izobrazbo k vključevanju v podjetništvo, torej samozaposlitev oziroma ustanovitev lastnega podjetja. Skupaj z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zavodom za zaposlovanje RS in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo je v tem času s programi podjetniškega usposabljanja in subvencijo podjetnicam začetnicam v višini 5.000 EUR podprl 1261 brezposelnih žensk s terciarno izobrazbo, ki so se v istem obdobju tudi samozaposlile. V letu 2019 je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prekinilo s subvencijami. SPIRIT Slovenija pa je pripravil spletni program podjetniškega usposabljanja za podjetnice začetnice »ABC podjetništva,« in jim omogočil priložnost za razvoj podjetniških kompetenc.

Usposabljanje ABC podjetništva je potekalo na točkah SPOT Svetovanje v okviru aktivnosti, ki so sofinancirane s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj