Kje so posli v Avstriji?

Kje so posli v Avstriji?

07. 02. 2012

Vir in informacije: Finance, 2.2.2012, www.finance.si, Avtor: Iva Gruden

Slovence najbolj privlači gradbeništvo, uspevajo tudi obrtniki

Vsako leto v Avstriji poslovno enoto v povprečju ustanovita le dve ali tri slovenska podjetja, pa čeprav je trg blizu, kupna moč velika in gospodarstvo stabilno.

Delovna sila je kvalificirana in motivirana, minimalna plača ni določena, delodajalci izplačajo plače 14-krat na leto, delavci imajo v povprečju 25 dni dopusta na leto, sistem odpravnin po novem poteka brez revizij, delavci so lahko odpuščeni brez razloga. Najemnine poslovnih prostorov na Dunaju pa so za Berlinom in Budimpešto najcenejše v Evropi.

Priložnosti za rokodelce

Zanimanje Slovencev se je lani močno povečalo, a še vedno to pomeni zgolj osem novoustanovljenih poslovnih enot. Največ priložnosti Slovence čaka v gradbeni, strojni, kovinarski, lesni in medicinski stroki, uspelo je tudi rokodelcem (mizarjem, tesarjem), proizvajalcem senčil, trgovcem s kozmetičnimi izdelki. Predvsem izvozno usmerjeni avstrijski sektorji potrebujejo dobre izdelke in storitve. Slovenci se kot dobavitelji lahko izkažejo zlasti v avtomobilski industriji, strojegradnji in okoljsko-energetskih naložbah.

Zanimajo jih davki

Ob ustanovitvi stalne poslovne enote imajo Slovenci največ vprašanj o davkih: o dohodnini, registraciji za DDV, davčnih bremenih ... Čeprav je avstrijska davčna zakonodaja podobna slovenski, ima nekaj prednosti. Zelo ugodna je za holdinge, saj prihodki niso obdavčeni. Poleg tega podjetja niso dvojno obdavčena. V nekaterih panogah, recimo prav v gradbeništvu, pa veljajo nekatere omejitve, saj Avstrija, čeprav privablja tuje vlagatelje, ščiti domača podjetja.

Avstrija je sicer tretji najpomembnejši partner Slovenije v zunanji trgovini, uvoz je lani v primerjavi z letom prej zrasel za 7,6 odstotka, izvoz pa za 12,5.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj