Zapovedi za uspešna pogajanja

Zapovedi za uspešna pogajanja

31. 01. 2012

Vir in informacije: Finance, 23.12.2011, www.finance.si, Avtor: Suzana Štular

  1. Ne žalite druge pogajalske strani z nespodobnimi predlogi. Poskus znižanja vrednosti za 50 odstotkov je žalitev, medtem ko je 20 odstotkov lahko dobro izhodišče.
  2. Na pogajanja odidite pripravljeni. Vnaprej si začrtajte, kaj si želite kot najbolj optimalen izid in spodnjo mejo, pod katero niste pripravljeni iti. Poiščite tudi vaše prednosti pri pogajanjih, močne točke, na katere se lahko oprete. In ne pozabite poiskati šibkih točk druge pogajalske strani.
  3. Predvidite alternative. V najslabšem primeru, če na pogajanjih vse pade v vodo, kaj vam še preostane? Če imate alternative, se ne boste pustili izsiljevati in ne boste privolili v različico, ki za vas ni ustrezna.
  4. Ne odgovorite na provokacije, žalitve, pritiske. Druga stran vas želi spraviti iz tira. Na »nespodobne predloge« lahko odgovorite tudi v slogu: »Naše vrednote nam ne dopuščajo takšnega ravnanja.« Ohranite mirno kri in trezno razmišljanje ter ne rušite svojega obrambnega zidu.
  5. Ne uporabljajte umazanih pogajalskih taktik. To so (čustveno) izsiljevanje, situacijske in verbalne provokacije, žalitve, podcenjevanje in podobno. Dolgoročno ne omogočajo dolgotrajnih poslovnih odnosov, spreten pogajalec pa vas bo nemudoma spregledal.
  6. Ne grozite. Grožnje so kaznivo dejanje in zanje lahko odgovarjate pred zakonom. V najboljšem primeru vam lahko omogočijo trenutno zmago, v najslabšem si boste uničili sloves ali končali na sodišču.
Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj