Je popoldanski s.p. mogoč brez redne zaposlitve?

Je popoldanski s.p. mogoč brez redne zaposlitve?

20. 08. 2019

18 0
Koristnost članka
18 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Zavod mladi podjetnik, 30. 7. 2019, http://mladipodjetnik.si/, Avtor: Alja Žagar

Ali je mogoče odpreti popoldanski s.p., če oseba še ni zaposlena kje drugje?

Odprtje popoldanskega s.p. se v primerjavi z rednim s.p. marsikomu zdi bolj privlačna izbira. Razlog tiči v višini prispevkov za socialno varnost, ki so za popoldanski s.p. precej nižji. Podjetniki, ki razmišljajo o odprtju popoldanskega s.p., pa se pogosto ne zavedajo, da morajo pred njegovim odprtjem izpolnjevati določene pogoje.

Popoldanski s.p. le ob zaposlitvi za polni delovni čas

Popoldanski s.p. sicer ni uradno sprejet izraz in ga zato v pravnih aktih ni moč zaslediti. Njegov status se ne razlikuje od statusa rednega s.p., razen pri višini prispevkov. Namenjen je osebam, ki jim delo v njihovi redni službi ni dovolj in imajo zato željo po dodatnemu viru zaslužka. Gre torej za opravljanje dejavnosti, ki so dopolnilne narave.

Pogoj za odprtje popoldanskega s.p. je predhodna zaposlitev za polni delovni čas (40 ur na teden).

Oseba mora namreč že biti pokojninsko in invalidsko zavarovana iz drugega pravnega naslova (pogodbe o zaposlitvi), preko katerega ima urejeno tudi plačevanje prispevkov za socialno varnost za 40 ur tedensko. V tem primeru obvezne prispevke za socialno varnost iz naslova pogodbe o zaposlitvi plačuje delodajalec, iz dejavnosti popoldanskega s.p., pa se dodatno plačajo le prispevki v pavšalno določenem znesku.

Oglejte si aktualne zneske prispevkov za popoldanski s.p.

Kaj pa v primeru polovičnega delovnega časa?

Pogosti so tudi primeri, ko ima oseba že sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, vendar za čas krajši od polnega (manj kot 40 ur tedensko). Če bi takšna oseba na zakonit način želela opravljati dodatno dejavnost, je njena možnost odprtje rednega s.p., preko katerega se za preostanek ur do polnega delovnega časa vpiše v obvezna socialna zavarovanja.

Oglejte si aktualne zneske prispevkov za polni s.p., ki se v primeru polovične zaposlenosti obračunajo proporcionalno.

Odprtje popoldanskega s.p. bo torej mogoče le v primeru, da je oseba že zaposlena za polni delovni čas in temu primerno plačuje tudi polne prispevke za socialno varnost. V primeru, da je oseba zaposlena za delovni čas krajši od polnega, ustanovitev popoldanskega s.p. prav tako ne bo mogoča. Alternativo pa v takšnem primeru lahko predstavlja ustanovitev rednega s.p.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj