Brezplačni dogodek - »Lean metodologija«, Ljubljana

Brezplačni dogodek - »Lean metodologija«, Ljubljana

21. 05. 2019

Datum: 24. maj 2019, od 13.00 do 16.30 ure

Kraj: Ljubljanski univerzitetni inkubator

Vitko podjetništvo ali lean start-up je pristop, ki je svoje ime dobil po filozofiji vitke proizvodnje. Razvilo ga je poslovodstvo podjetja Toyota. Najpomembnejši del vitkega podjetništva je znanstvena metoda presoje, ali se neka določena poslovna odločitev splača ali ne. Preveritev odločitve podjetniki izvajajo skozi teste, eksperimente in budno spremljanje kazalnikov, ki kažejo na uspešnost ideje.

Namesto oblikovanja poslovnega načrta in raziskave trga ter posledičnega vložka denarja v realizacijo ideje, ki je še nepreverjena, se vitko podjetništvo ukvarja s preverbo same ideje. Ideja se testira med ljudmi preko izdelka ali prototipa. Spremljamo odziv trga in na podlagi videnega se odločimo ali bomo idejo realizirali. Na tak način je možnost za uspeh večja. Izognemo se tudi večini začetnih stroškov. Seveda se te filozofije poslužuje vedno več podjetnikov.

Lean tako predstavlja okvir za razvoj novih produktov in spoznavanje naših kupcev. Uporaba Lean metodologije spodbuja preizkušanje in eksperimentiranje, vrednoti povratne informacije strank in uporablja iterativne metode. Vključuje pojme, kot so Minimum Viable Product (MVP) in Pivot, ki omogoča podjetnikom in organizacijam spremeniti strategijo smeri razvoja.

Predavanje bo vodil dr. Blaž Zupan, ki je zaposlen kot docent na katedri za podjetništvo na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Sodeluje pri številnih predmetih s področja podjetništva, še posebej je specializiran za razvoj novih idej, produktov in storitev. Poleg pedagoškega in raziskovalnega dela je hkrati ustanovitelj in solastnik več podjetij v Sloveniji in tujini, iz nekaterih je tudi uspešno izstopil s prodajo deleža. Deluje tudi na področju svetovanja tako velikim podjetjem kot podjetnikom začetnikom s področja inovativnosti, analiz domačega in mednarodnega trga, poslovnih priložnosti, trženja, financiranja in iskanja novih idej pri razvoju izdelkov in storitev s pomočjo ti. »Design thinking-a« in Lean (vitki) metod.

Predavanje je namenjeno LUI Predinkubirancem in Inkubirancem, da spoznajo uporabo metode Lean, kot tudi podjetnim raziskovalcem, študentom, dijakom, pedagoškim delavcem, inovativnim posameznikom, podjetnikom in tistim, ki načrtujete podjetje ali preverjate tržni potencial (svoje) ideje. Vabljeni tudi vsi, ki iščete pomoč pri preverjanju poslovne ideje ter načrtovanju izvedbe in razvoju podjetja.

Udeležba je brezplačna.

Prijava: Obvezna je prijava. Število mest je omejeno.

Dodatne informacije: Več informacij dobite pri Aleši Mihelič, e-naslov: alesa.mihelic@lui.uni-lj.si.

Dogodek se izvaja v okviru operacije SIO 2018-2019.

Dogodek sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj