Nova pravila za plačilne roke v EU

Nova pravila za plačilne roke v EU

08. 11. 2010

Vir in informacije: Finance, 21.10.2010, http://www.finance.si/, Avtor: Albina Kenda

Evroposlanci so potrdili, da naj bi bil standardni plačilni rok v EU 30 dni, pribitki za zamudne obresti pa vsaj osem odstotkov

Evroposlanci so potrdili strožja pravila o plačilni disciplini. Kmalu naj bi se uveljavil 30-dnevni splošni rok za plačila blaga in storitev. Prenovo direktive mora potrditi še svet EU.

Standardni 30-dnevni plačilni rok naj bi veljal za javno upravo in zasebni sektor, z novimi pravili pa naj bi ublažili težave podjetij zaradi plačilne nediscipline ter okrepili solventnost, pospešili inovacije in nastajanje novih delovnih mest.

Podaljšani rok le ob soglasju obeh strani

V medpodjetniškem poslovanju bi lahko plačilni rok podaljšali na 60 dni, če bi s tem soglašali obe strani, morebitno podaljšanje roka nad 60 dni pa ne bi bilo mogoče brez "izrecnega soglasja" in ob upoštevanju dejstva, da takšno podaljšanje ne bi bilo "hudo nepravično do upnika".

Za zdaj med izjeme sodijo javni ponudniki zdravstvenih storitev, in sicer zaradi uveljavljenega sistema povračil. Se pa lahko članice odločijo, da 60-dnevni plačilni rok uvedejo tudi zanje.

Vsaj osemodstotni pribitek v zamudni obrestni meri

V evropskem parlamentu so še dosegli, da se sprejme obvezna višina zamudnih obresti: uveljavili naj bi najmanj osem odstotkov pribitka nad referenčno obrestno mero. Upnik bi bil tudi upravičen, da od dolžnika pridobi minimalni fiksni znesek 40 evrov kot povračilo za stroške.

O novih pravilih se mora izreči še svet EU

Zdaj morajo nova pravila potrditi še države članice, v svetu EU. Po tem bo nova direktiva začela veljati predvidoma 20 dni po objavi v uradnem listu EU, članice pa bodo imele na voljo dve leti, da pravila iz direktive prenesejo v svojo zakonodajo.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj