Obvestilo banki o računu za opravljanje dejavnosti

Obvestilo banki o računu za opravljanje dejavnosti

04. 09. 2018

Objavljeno: Zurnal24.si, 18. 7. 2018, www.zurnal24.si, Avtor: Janez Zalaznik

Kdor banke ne bo obvestil, mu grozi do pet tisoč evrov globe

1. julija 2018 se je začelo uporabljati 11. poglavje zakona o plačilnih storitvah. Vse fizične osebe, ki opravljajo dejavnost (samostojni podjetniki ali popoldanski espeji) morajo svojo banko ali hranilnico obvestiti, da račun uporabljajo za opravljanje dejavnosti. Za poslovne račune se to razume samo po sebi, a že dve leti in pol samostojnim podjetnikom tega ni treba imeti. Kdor banke ne obvesti, mu grozi od 500 do 5000 evrov globe.

Za nadzor je pristojna finančna uprava, kjer pa pravijo, z davčnega vidika ni pomembno, ali je transkacijski račun javen ali ne, že več kot dve leti in pol pa espejem ni potrebno več imeti ločenega transakcijskega računa.

Nadzora, ali so samostojni podjetniki banko obvestili, še niso izvajali, ciljnih nadzorov zgolj zaradi tega namena pa ne bodo izvajali. To pomeni, da vas opozorilo ali globa lahko doleti le, če vas finančni inšpektorji obiščejo zaradi kakšnega drugega razloga.

Od 1. januarja 2016 lahko samostojni podjetniki in posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost (zasebniki), za poslovanje uporabijo svoj osebni transakcijski račun, poseben poslovni račun pa ni nujen.

Več o tem si lahko preberete tukaj.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj