Vabilo malim in srednjim podjetjem za uvrstitev na borzo

Vabilo malim in srednjim podjetjem za uvrstitev na borzo

07. 08. 2018

Vir in informacije: STA, 2. 7. 2018, www.sta.si

Da bi privabili več malih in srednjih podjetij na borzo, bo Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) v prihodnjih 24 mesecih v Sloveniji izvajala poseben program podpore in svetovanja, v okviru katerega bodo zainteresirana podjetja pripravili na kotacijo. Prijaviti se je mogoče pri Ljubljanski borzi do konca avgusta.

Za sodelovanje v programu podpore za uvrstitev malih in srednje velikih podjetij na borzo se lahko prijavijo podjetja z manj kot 50 milijonov evrov letnega prometa, ne več kot 43 milijonov evrov bilančne vsote ter do 500 zaposlenimi. Program je sicer odprt zelo širokemu spektru podjetij, le da ne poslujejo v vojaški ali tobačni industriji, igrah na srečo ali finančnih storitvah.

V program se lahko prijavijo različna mala in srednja podjetja, na primer družinska podjetja, zasebna podjetja, ki iščejo dodatna sredstva, ali startupi, ki ustvarjajo prihodke in iščejo svež kapital. Iščemo predana, pregledna in finančno sposobna podjetja, ki poslujejo v različnih dejavnostih s sedežem v Sloveniji.

Ideja je, da podjetja prek borze dobijo finančna sredstva. V okviru programa iščejo namreč podjetja, ki želijo pridobiti finančna sredstva na domačem kapitalskem trgu, bodisi z izdajo podjetniških obveznic bodisi s prvo javno ponudbo delnic (IPO) na Ljubljanski borzi.

Izvajanje projekta z 250.000 evrov financira Evropska komisija. Gre za pilotni projekt, pri katerem je Slovenija prva država, ki je bila uspešna pri pridobivanju teh sredstev. Če se bo projekt izkazal za uspešnega, ga bodo prekopirali tudi na ostale države.

V Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) projekt pozdravljajo. Prepričani so, da je to projekt, ki vodi v pravo smer - razvoj slovenskega kapitalskega trga. Leta 2000 je bilo na Ljubljanski borzi 180 javnih delniških družb, danes pa le še 41. To znižanje je posledica različnih razlogov, kot so konsolidacije, prevzemi, združitve in stečaji. Če želimo imeti urejen trg vrednostnih papirjev, je nujno pripeljati nove izdajatelje.

Želijo si, da bi se ob koncu dvoletnega programa začelo na borzi trgovati z delnicami vsaj enega od sodelujočih podjetij. Med tistimi, ki se bodo prijavila najpozneje do 31. avgusta 2018, jih bodo sicer jeseni izbrali deset ter jih povabili na enodnevno delavnico pod vodstvom EBRD. Nato bodo naredili še ožji izbor treh podjetij, ki bodo deležna tehnične pomoči in svetovanja ter priprave na postopek formalne kotacije.

Tem podjetjem bo EBRD ponudila obsežen program tehnične pomoči in svetovanja, prilagojen njihovim individualnim potrebam. Svetovanje bo brezplačno, trajalo bo do 18 mesecev in bo zajemalo vse ustrezne tehnične in operativne vidike skladnosti z zahtevami kapitalskega trga. Vodila ga bo EBRD. Preostala zainteresirana podjetja bodo lahko sodelovala v ločenem dvoletnem partnerskem programu Ljubljanske borze.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj