Gospodarsko ministrstvo s štirimi razpisi na trg pošilja več kot 13 milijonov evrov

Gospodarsko ministrstvo s štirimi razpisi na trg pošilja več kot 13 milijonov evrov

13. 02. 2018

Vir in informacije: STA, 2. 2. 2018, www.sta.si

Ministrstvo za gospodarski razvoj je 2. februarja 2018 v Uradnem listu RS objavilo štiri razpise, s katerimi "na trg pošiljajo" več kot 13 milijonov evrov. Med objavljenimi je tudi razpis za startupe in scaleupe 2018-2019 v vrednosti 6,6 milijonov evrov.

Ministrstvo je v okviru javne agencije SPIRIT Slovenija objavilo dva pomembna razpisa na področju podpornega okolja podjetništvu. Prvi je javni razpis za izvedbo podpornih storitev subjektov inovativnega okolja v Sloveniji v letih od 2018 do 2019.

Namenjen je inovativnim potencialnim podjetnikom, novim in obstoječim podjetjem s potencialom hitre rasti ter hitro rastočim podjetjem s potencialom globalne rasti. Sredstva v višini 6,6 milijona evrov so razpisana za dve leti, s čimer se želi povečati stopnjo preživetja tovrstnih podjetij in jim pomagati pri premagovanju ovir na trgu.

Drugi razpis v skupini podpornih storitev pa pokriva storitve slovenskih poslovnih točk v regijah Jugovzhodna Slovenija, Osrednjeslovenska in Primorsko-notranjska. S temi se želi posodobiti podporno okolje, ki so ga predstavljale Vem točke. Skupna višina razpisanih sredstev v okviru tega razpisa je 3,89 milijona evrov.

Ministrstvo za gospodarski razvoj je objavilo tudi dva razpisa, ki bosta poskrbela za dodatne spodbude podjetjem v Pomurju in Zasavju. Gospodarska rast v Sloveniji dosega 4,7 odstotka. Z razpisanimi nepovratnimi sredstvi želi ministrstvo dati dodaten zagon tudi problemskim območjem, kot sta Pomurje in Zasavje oziroma tri zasavske občine.

V okviru javnega razpisa za sofinanciranje začetnih investicij podjetij in ustvarjanja novih delovnih mest na območju izvajanja zakona o razvojni podpori Pomurski regiji za leti 2018 in 2019 ministrstvo tako razpisuje 1,4 milijona evrov. Sredstva so namenjena dvigu neto dodane vrednosti ter spodbujanju razvoja novih proizvodov in tehnologij, storitev ter inovacij.

Podobno vlogo ima tudi javni razpis za sofinanciranje začetnih investicij podjetij ter ustvarjanje novih delovnih mest na območju občin Hrastnik, Radeče in Trbovlje. V letih 2018 in 2019 ministrstvo za pravne in fizične osebe, ki opravljajo gospodarsko dejavnost na tem območju, razpisuje 1,27 milijona evrov pomoči.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj