Predlog dviga najnižje osnove za plačevanje prispevkov zaposlenih, s.p. in solastnike gospodarskih družb

Predlog dviga najnižje osnove za plačevanje prispevkov zaposlenih, s.p. in solastnike gospodarskih družb

05. 10. 2010

Objavljeno: Data d.o.o., 24.9.2010, http://data.si

Predlog ZPIS – 2 zvišuje najnižjo osnovo za plačilo prispevkov za osebe delovnem razmerju z minimalne plače na 60% zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v RS, preračunane na mesec.

Za delavca, ki prejema plačo v višini minimalne plače oz. v višini plače, ki ne dosega 60% povprečne plače v RS, bo delodajalec tako dolžan od razlike do 60% povprečne plače v RS plačati še oba prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje – delojemalca in delodajalca – skupaj 24,35 %. To pri zaposlenem z minimalno plačo predstavlja mesečno za 32 EUR višji strošek dela – na letni ravni pa 384 EUR na zaposlenega.

Kaj pa samostojni podjetniki?

Tudi za samostojne podjetnike se kot najnižja osnova za plačilo prispevkov ukinja minimalna plača. Uvaja se osnova v višini 60 % zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v RS, preračunane na mesec.

(So)lastniki družb, ki so poslovodne osebe

Predlog ukinja tudi možnost zavarovanja (so)lastnikov družb, ki so poslovodne osebe na podlagi sklenjenega delovnega razmerja. Ti zavarovanci se bodo morali obvezno zavarovati kot družbeniki in plačevati prispevke najmanj od zneska 90% zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v RS, preračunane na mesec.

Če bodo presegli cenzus 90% povprečne letne plače V RS, bodo od vseh dohodkov, ki so jih dosegli kot poslovodne osebe, vključno z vsemi dohodki iz naslova lastništva, preračunanih na mesečni ravni, dolžni plačevati prispevke.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj