Davčna reforma na Hrvaškem

Davčna reforma na Hrvaškem

13. 06. 2017

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 11. 5. 2017, Avtor: mag. Jakob Štunf, Pooblaščeni minister - Ekonomski svetovalec, Veleposlaništvo Republike Slovenije v Zagrebu

Sklop sprememb zakonov, ki jih je v okviru davčne reforme hrvaški Sabor sprejel konec lanskega leta, je bil objavljen v Uradnem listu ("Narodne novine") št. 115/16, spremembe pa so stopile v veljavo 1. januarja letos. V Uradnem listu št. 1/17, pa je bila nato objavljena skupina pravilnikov, ki so stopili v veljavo 2. januarja letos.

Do vseh navedenih dokumentov je mogoče dostopati na spletnih straneh hrvaške davčne uprave - zakoni so objavljeni dne 12. 12. 2016, pravilniki pa dne 4. 1. 2017.

Večina davčnih sprememb se nanaša na področje poslovanja podjetij, s ciljem razbremenitve hrvaškega gospodarstva. Do sprememb je tako prišlo pri dohodnini, davku na dodano vrednost (DDV) ter davku od dohodkov pravnih oseb. Vlada je ves čas sprejemanja davčnih sprememb poudarjala, da bo reforma prinesla večini zaposlenih višje plače, davčno pa bodo razbremenjeni tudi podjetniki.

Davek od dohodka pravnih oseb se z 20 znižuje na 18 odstotkov. Podjetniki, ki bodo imeli manj kot tri milijone kun (približno 400.000 evrov) letnih prihodkov, pa bodo plačali 12-odstotni davek.

Plače so razbremenjene z zvišanjem splošne dohodninske olajšave z 2600 na 3800 kun (na približno 500 evrov). S tem ukrepom dohodnine ne bo treba plačati približno 1,5 milijona od okoli 2,75 milijona davčnih zavezancev na Hrvaškem. To so večinoma upokojenci in zaposleni z nižjimi plačami, ter tisti, ki imajo otroke.

Reforma ukinja dosedanje tri dohodninske razrede s stopnjami v višini 12, 25 in 40 odstotkov in uvaja nova razreda s 24-odstotno in 36-odstotno obdavčitvijo. Nižja 24-odstotna stopnja bo veljala za del dohodka do neto mesečne davčne osnove 17.500 kun (okoli 2300 evrov), 36-odstotna pa za del dohodka nad to mejo.

Med razpravo o novih davčnih zakonih je bilo največ nasprotovanja zvišanju stopnje DDV za gostinske storitve. Po novem bodo s 25-odstotno stopnjo obdavčene gostinske in nastanitvene storitve, za katere je doslej veljala 13-odstotna davčna stopnja.

Reforma sicer ohranja splošno stopnjo DDV pri 25 odstotkih ter znižani stopnji pri 13 in 5 odstotkih. Iz skupine s splošno stopnjo DDV v skupino s 13-odstotno stopnjo se bodo premaknili otroški avtomobilski sedeži, dobava električne energije, javna služba zbiranja mešanih komunalnih odpadkov, dobava žar in krst, dobava repromateriala v kmetijstvu ter hrana za živali z izjemo hrane za hišne ljubljenčke. Obdavčitev s petodstotno stopnjo DDV ostaja nespremenjena. V tej skupini ostajajo kruh, mleko, knjige, zdravila, vstopnice za kino in časopisi.

Stopnja davka na promet z nepremičninami se je s 1. januarjem znižala s 5 na 4 odstotke, vendar se je ukinila določba, po kateri davka ni treba plačati lastniku, ki kupuje svojo prvo nepremičnino.

Od 1. januarja prihodnje leto (2018), se bo komunalno nadomestilo preoblikovalo v davek na nepremičnine (tudi na počitniške hiše oz. vikende). Davek bodo plačevali lastniki stanovanjskih prostorov, poslovnih prostorov, garaž in gradbenih zemljišč.

Davek na nepremičnine se bo izračunaval na osnovi količnika, upoštevajoč kvadraturo, območje, poslovni namen ter starost (leto izgradnje) in stanje, v katerem je nepremičnina (Pravilnik o utvrđivanju korektivnih koeficijenata i evidenciji o nekretninama).

Na ta način naj bi bila obdavčitev pravičnejša, saj bi temeljila na vrednosti nepremičnine. V praksi naj bi to pomenilo, da bodo lastniki povprečno stare in povprečno kakovostne nepremičnine plačevali davek, ki bo enak dosedanjemu komunalnemu nadomestilu, lastniki novejših in bolje vzdrževanih nepremičnin pa bodo plačevali več.

Pregled najbolj bistvenih sprememb, ki jih prinaša davčna reforma na Hrvaškem, je pripravilo svetovalno podjetje Crowe Horwath: Što donosi porezna reforma u Hrvatskoj? (PDF)

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj