Prispevke boste lahko plačali s petdnevnim zamikom

Prispevke boste lahko plačali s petdnevnim zamikom

22. 12. 2016

Objavljeno: Finance, 14. 12. 2016, www.finance.si, Avtor: Špela Mikuš

S 1. januarjem, ko bo začela veljati »mini« davčna reforma, boste imeli tudi pet dni več za plačilo davčnega odtegljaja in obveznih prispevkov za socialno varnost. Espeji boste namesto do 15. v mesecu za pretekli mesec po novem letu imeli čas do 20. v mesecu za pretekli mesec. Delodajalci (tudi espeji za svoje zaposlene) pa boste prispevke lahko poravnali pet dni po izplačilu plače. Torej, če plačo izplačujete 5. v mesecu, boste prispevke državi morali poravnati do 10. v mesecu.

Zamik, ki se uveljavlja s spremembami zakona o davčnem postopku, naj bi pripomogel k večji likvidnosti in plačilni sposobnosti davčnih zavezancev in posredno zagotavljal lažje plačevanje davkov in prispevkov.

Kaj pa, če ima espe zaposlene?

Zdaj velja tako: akontacijo dohodnine, prispevke za socialno varnost in druge davčne odtegljaje je treba plačati na dan izplačila dohodka. Sprememba, omenjeni petdnevni zamik, tako velja za podjetja in tudi espeje, ki izplačujejo plače. Torej, nanaša se na vse zavezance za obračun davčnega odtegljaja in zavezance za plačilo prispevkov (tako na delodajalce in druge izplačevalce, ki izplačujejo dohodke, od katerih se obračunavajo davčni odtegljaj ter obvezni prispevki, kot tudi na samostojne zavezance za prispevke, denimo samozaposlene osebe).

Kot rečeno, espeji boste za poravnavo prispevkov zase imeli časa do 20. v mesecu za pretekli mesec. Če imate zaposlene, pa imate tako kot druge družbe časa do pet dni po izplačilu plače.

Datumi za obračune ostajajo nespremenjeni

Ob tem pa velja opozoriti, da zamik ne velja za oddajo obračuna, torej obrazcev REK, obrazcev ODO-1 (obračun davčnih odtegljajev). Tega morate še vedno oddajati najpozneje na dan izplačila dohodka. Espeji, za vas denimo velja, da morate obračune še vedno oddajati do 15. v mesecu.

Nista se niti spremenila rok za plačilo posebnega davka na določene prejemke in rok za plačilo dajatev od dohodka za začasno ali občasno delo upokojencev.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj