Vietnam kot alternativa Kitajski?

Vietnam kot alternativa Kitajski?

03. 07. 2015

Vir in informacije: Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), 10. 6. 2015, www.gzs.si

Triindevetdesetmilijonski vietnamski trg z zložno gospodarsko rastjo (šest odstotkov v letu 2014), ki je v obdobju preporoda urbanega srednjega razreda in modernizacije industrije, zavzema pomembno mesto v poslovnih strategijah evropskih podjetij in predstavlja realno alternativo kitajskemu trgu.

Vietnamsko gospodarstvo je integrirano v pomembnejša lokalna ekonomska območja, je član Svetovne trgovinske organizacije, do konca letošnjega leta pa se realno pričakuje tudi podpis prostotrgovinskega sporazuma z EU, ki predstavlja za vietnamsko gospodarstvo največji izvozni trg.

Večina izvoznih, trgovskih in ostalih storitvenih dejavnosti ter proizvodnje potrošniškega blaga vietnamskega gospodarstva je skoncentrirana na jugu države okoli Ho Ši Minha, medtem ko so rudarsko metalurška industrija, strojna in elektro industrija, tekstilna industrija in druge večinoma prisotne na severu države, v okolici Hanoja.

Med rastoče panoge se uvrščajo zlasti transportna in energetska infrastruktura, okoljevarstvene tehnologije, turizem, storitve in produkti, povezani z urbanizacijo, industrijska oprema, kmetijska mehanizacija in stroji za predelavo hrane, prehrambena industrija, luksuzni proizvodi, zdravstvena oskrba in kozmetika, telekomunikacije, programska oprema in storitve.Kot v vsakem poslu, je potrebno veliko pozornost nameniti izbiri pravega poslovnega partnerja, imeti veliko potrpežljivosti, časa, denarja in prave strategije za uspeh na trgu.

Slovenski poslovneži, ki že delajo z vietnamskim trgom, pogosto pravijo »Vietnam je najbolj privlačna nevesta za velike igralce. Vsi želijo pridobiti Vietnam kot zaveznika, saj je močan igralec v ASEAN-u.« Treba pa je tja priti organiziran, s projekti in s podporo finančnega sektorja.

Evropska poslovna mreža v pomoč slovenskim podjetjem v Vietnamuhttp://www.gzs.si/Portals/SN-cemp/EVBN%20Logo%20Outlook.jpg

Evropska poslovna mreža v Vietnamu »EU-Vietnam Business Network« (EVBN) nudi paleto brezplačnih storitev za EU mala in srednje velika podjetja.

Več o EVBN

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj