Registracija v sistem "vse na enem mestu" oziroma mini VEM za DDV

Registracija v sistem "vse na enem mestu" oziroma mini VEM za DDV

02. 09. 2014

Objavljeno: Zavod mladi podjetnik, 1. 9. 2014, http://mladipodjetnik.si/, Avtor: Kaja Ložar

S 1. januarjem 2015 nas čakajo pomembne spremembe DDV pravil, ki lahko vplivajo na poslovne procese zavezancev za davek, prav tako pa pomenijo spremembo v načinu sestavljanja in predlaganja obračunov davka.

S 1. januarjem 2015 nas čakajo pomembne spremembe DDV pravil za določanje kraja obdavčitve za telekomunikacijske storitve, storitve oddajanja ter elektronske storitve opravljene končnim potrošnikom (B2C) v drugo državo članico EU. Spremembe pravil lahko vplivajo na poslovne procese zavezancev za davek (v nadaljevanju podjetja), prav tako pa pomenijo spremembo v načinu sestavljanja in predlaganja obračunov davka.

Podjetja bodo morala za tovrstne transakcije obračunavati lokalni DDV, se pravi glede na stopnjo DDV v državi nakupa, prav tako pa ga tudi plačati vsaki posamezni članici EU posebej. To bo lahko podjetje naredilo na dva načina:

  1. Podjetje se bo registriralo za DDV v vseh tistih državah članicah EU, kjer imajo sedež ali prebivališče njihovi naročniki in bo tam oddajalo obračune ter plačevalo obračunani DDV.
  2. Podjetje se bo obveznosti registracije v vsaki posamezni državi EU lahko izognilo in sicer tako, da se bo prijavilo v posebno ureditev – vse na enem mestu (v nadaljevanju: posebna ureditev).

V konkretnem primeru to pomeni, da recimo slovensko podjetje prodaja programsko opremo (»software«) preko svoje spletne strani (na način prenosa programa oziroma »download-a«) fizičnim osebam v Avstrijo in Nemčijo. Slovensko podjetje bo moralo po 1. januarju 2015 obračunavati tako avstrijski kot tudi nemški DDV. Kot omenjeno, ima dve možnosti, ali se identificira za DDV v obeh državah (oddaja obračune, plačuje DDV in izpolnjuje ostale administrativne zahteve), ali pa se v Sloveniji prijavi v posebno ureditev.

Posebna ureditev je opcijska in velja le za dobave zgoraj navedenih storitev končnim kupcem iz druge države članice. Ureditev pomeni poenostavitev pri obračunavanju in plačevanju DDV, saj bo omogočala davčnim zavezancem, da izpolnjujejo svoje DDV obveznosti v eni državi članici, tako da uporabijo eno samo davčno številko in oddajo en sam obračun.

Posebne obračune DDV bodo podjetja tako oddajala na en elektronski portal, iz katerega bodo ti obračuni potem avtomatično preneseni tistim državam članicam, v katere bodo podjetja dobavljala storitve.

V nadaljevanju najdete odgovore na vprašanja, kot so: kdaj in kako se mora ponudnik tovrstnih storitev registrirati, kakšno ID številko bo prejel, kdaj številka začne veljati, kako in kdaj se ponudnik storitev lahko odjavi iz sistema in ali davčna uprava registriranega ponudnika lahko izključi iz sistema posebne ureditve.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj