Čezmejno opravljanje storitev s poudarkom na Avstriji

Čezmejno opravljanje storitev s poudarkom na Avstriji

28. 05. 2024

na spletu preko aplikacije ZOOM

Datum: 28. maj 2024, od 9.00 do 13.00 ure

Poslovna točka SPOT Svetovanje Koroška vabi na brezplačno spletno podjetniško usposabljanje za potencialne podjetnike in delujoča podjetja na temo: »Čezmejno opravljanje storitev s poudarkom na Avstriji«, ki bo potekalo v torek, 28. maja 2024, od 9.00 do 13.00 ure preko aplikacije ZOOM.

Brezplačni dogodek je namenjen majhnim družbam in samostojnim podjetnikom posameznikom in podjetjem ter vsem, ki jih podrobneje zanima tematika čezmejno opravljanje storitev v Avstriji in Sloveniji ter poslovanje s  tujino.

Veliko slovenskih podjetij dela v Avstriji. Nekatera opravljajo storitve redno, druga občasno. Veliko novoustanovljenih podjetij, ki želijo opravljati storitve v Avstriji, ne vedo, da potrebujejo kakršno koli dokumentacijo, zato je dobor, da se predhodno seznanijo s pridobitvijo ustreznih dokumentov v izogib avstrijskim kontrolam in morebitnim kaznim.

Podjetja ali samostojni podjetniki velikokrat opravljajo delo kot podizvajalci. Katere dokumente potrebujejo ti, je pogosto vprašanje v praksi? Vsa podjetja in podjetniki bi se morali predhodno informirati kako urediti davčne obveznosti pri avstrijskem davčnem uradu, ko gre za opravljanje storitev, prodajo na sejmih in ostalih ponujenih storitvah v Avstriji.

Skoraj ni slovenskega podjetja, ki ne zaposluje državljana tretjih držav. Tudi te je mogoče napotiti v Avstrijo, vendar le na podlagi obvezne dokumentacije, ki jo morajo imeti. V praksi prihaja do različnih oblik zavrnitev dokumentov, tako dovoljenj kot prijav delavcev za delo v tujini (ZKO3).

Mnogi posamezniki se odločajo za redno delo v Avstriji, prav tako pa želijo ohraniti svoja podjetja oziroma s.p. v Sloveniji. Na izobraževanju bodo prestavili na kakšen način lahko podjetje v Sloveniji obdržijo.

Na izobraževanju bodo udeleženci prejeli ustrezne informacije glede poslovanja v Avstriji, s poudarkom na morebitnih »pasteh - kršitvah« v tej državi.

Vsebina:

  • Priglasitev dejavnosti za podjetja in samostojne podjetnike;
  • Obnovitev avstrijskega dovoljenja po enem letu;
  • Podizvajalci in delo v Avstriji;
  • Popoldanski s. p. in delo v Avstriji;
  • Krajše in daljše napotitve;
  • Obveznosti gradbenikov v Avstriji;
  • Prijava delavcev in problematika zavračanja dovoljenj za AT in prijava ZKO3;
  • Dokumentacija za tujce, ki bodo napoteni na delo v Avstrijo;
  • Davčne obveznosti v Avstriji;
  • Sejmi in obveznosti podjetja ter s.p.-ja;
  • Zaposlitev v Avstriji in ohranitev s.p.-ja ali enoosebne družbe v Sloveniji;
  • Obveznosti po 183 dneh dela v Avstriji;
  • Praktični primeri iz prakse.

Predavateljica:

Zdenka Bedekovič, univ.dipl.ekon., specialist za področje plač, knjigovodstva in poslovanja v tujini. Zaposlena je v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) na mestu svetovalke – specialistke s področja poslovanja v tujini, ki dnevno svetuje večjemu številu strank. Je avtorica številnih člankov revije Obrtnik podjetnik in redna predavateljica na temo poslovanja v tujini. Bila je predstavnica OZS v delovni skupini za nov Zakon o čezmejnem opravljanju storitev ter za spremembe Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev.

Udeležba je brezplačna.

Prijavite se lahko do petka, 24. 5. 2024 oziroma do zasedbe prostih mest,

Dodatne informacije in prijave



Nazaj